søndag 26. april 2009

Vinterland:




Filmen Vinterland er en film novellefilm på 53 min som kom ut i 2007, regissert av Hisham Zaman i Norge. Hisham Zaman har før i 2005 laget Amanda og Grimstad vinneren Bawke, som fikk tittelen beste kortfilm.Filmen handler i hovedsak om Renas som bor i Nord-Norge men opprinnelig fra Kurdistan . Han har det veldig trivlig og godt her i Norge, men savner en kone. Pengene er spart til gull og fly billett, og så fort som Fermesk får tillatelse i Norge om å komme får Renas tilsendt en kone. Renas og Fermesk har sett hverandre bare på bilder og snakket sammen bare på telefon. Filmen begynner her.


Når Fermesk ankommer blir ikke ting helt slik som de hadde forventet. Fermesk ligner ikke på bildene Renas har sett av henne, og heller ikke Renas er så rik som han hadde rykter på seg om. De kommer ikke så godt overens, og dette fører til at begge angrer. Likevel må leve med dette og de må prøve å få ting til å fungere i dette vinterlandet( kald og ensomhet landet).


Det skjer mye i løpet av den korte perioden filmen skildrer og vi får vite mye av hovedpersonenes liv, vi får også se hvordan de to sliter for å få et godt samliv her i Norge.Filmen er en god skildring på hvilke problemer som kan oppstå gjennom arrangerte ekteskap og innvandrere som er alene i landet. Dette er en god film med dype tanker og en indre debatt angående et av de store dilemmaene i dagens samfunn i Europa og spesielt Norge.



Jeg likte filmen veldig godt og synes den er viktig å bli sett av alle. Jeg synes den kan få oss andre til å forstå problemer som vi ikke strever med og bryr oss lite om eller kjenner ikke til veldig godt men kan likevel bety mye for andre som bor i dette landet. Jeg kan anbefale filmen for alle og spesielt de som lurer på hvordan det er å være ensom i et land eller er interessert i forskjellige kulturer. Det ligger også mye humoristiske blikk i filmen.
Her kan du se traileren til Vinterland:

Reklame:-

En kort forklaring om hva en reklame er og hva den gjør....

Ordet ’’reklame’’ kommer fra latin og kan gi en betydning som ’’ å rope om og om igjen’’. En reklame vil gjøre et produkt, en tjeneste eller en varemerke kjent for potensielle kunder og dette gjøres via massemedier som f.eks avis, TV, radio, kino, magasiner, aviser, dataspill. Reklame kan defineres som «Et betalt kommunikasjon av et budskap i et massemedium med identifiserbar sender i den hensikt å forberede en økonomisk transaksjon». En reklame gjør at kundene vet om produktet og den vil vise positive forholder til produktet. Den skal stå imot andre varer i markedet på en skjult måte og skille mellom den egne og andres produkter. Reklamen må gi mest mulig informasjon om produktet med færrest tekst. Den skal også gjøre merkenavnet kjent. Og den skal også bidra til kjøp og igjenkjøp. For alt dette har vi et modell, AIDA-modellen. Første bokstav står for oppmerksomhet, dvs at reklamen må tiltrekke oppmerksomhet av folket. Andre bokstav står for, interesse. Reklamen må være enten morsomt, fantasi, en sang eller kanskje en kjendis som er med i reklamen. Tredje bokstav står for, ønske. Reklamen må vise at varen er ønsket av mange. Og siste A'en står for, handling. Med en god handling i reklamen blir den husket.






Grandiosa reklamen:


En god, formidlende og veldig morsomt reklame som presenterer Grandiosa. Her er det sangen som er spesielt laget for pizzaen og gir pizzaen en veldig god smak som får oss kunder til å huske navnet og produktet neste gang vi skal handle ferdiglaget pizza. Sangen er bygget på en morsomt og spennende tekst. Alle aldersgrupper er med i videoen som vil si oss at Grandiosa er likt av alle. Når vi ser reklamevideoen kan vi finne oss igjen i mye beskrivelsen jeg har skrevet oppe om reklame.

Jeg er egentlig ikke så veldig glad i pizza, men engang da jeg var ute for å handle i butikken, fikk jeg øye på Grandiosa som stod ved siden av mange andre forskjellige type pizzaer, og jeg fikk veldig lyst på den og kjøpte en for å smake. Og dette er spesielt grunnen til at jeg valgte denne reklamen som kan ha påvirket meg.

onsdag 22. april 2009

(Max Manus)



I uke 11 så vi filmen Max Manus i forbindelse med at vi holder på med film på skolen og var regi av ''den kulturelle skolesekken'' . Meningen med dette var å lære om kulturen her i landet.
Filmen handlet rett og slett om de norske heltene i Norge under krigen om hvordan de prøvde å stå imot Den tyske styrken.
De fleste i klassen hadde sett filmen flere ganger. Men det var min første gang. Jeg ble veldig rørt av filmen og mener at dette er en av de beste norske filmene. Jeg har sett mange filmer fra andre verdenskrig som handler om hvordan det var i andre land under krigen, og jeg synes sånne filmer er veldig spennende. Men denne var den første filmen jeg fikk se som handler om hvordan det var under krigen her i Norge. Jeg synes filmen klarer å gjengi hendelsene fra krigen på en troverdig måte og er veldig actionfylt.
Etter at vi så filmen ferdig fortalte regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning litt om hvordan de hadde begynt med å skape denne filmen og viste noen scener av den tiden de holdt på å filme og som var veldig annerledes fra det vi så i filmen. Vi så for eksempel hvordan de forvandlet området i Oslo, og der hvor operaen ligger nå til sånn det så ut for 65 år siden. Jeg kan anbefale alle og se denne filmen og nede kan du se en trailer av filmen :D


tirsdag 21. april 2009

Filmvane:-)
Jeg liker veldig godt å se filmer. En god film kan forandre litt eller mye av meg som menneske og min personlighet eller forandre mitt syn på saker. Så påvirkende kan en film være for meg og kanskje de fleste av oss alle. Som vanlig liker jeg filmer hvor det ligger litt bak og har en sann eller naturlig historie. Men av og til når jeg vil tilbringe en natt og vil ha det litt moro så synes jeg det er greit med en komedie eller action/thriller film.

Jeg er veldig sjeldent på kino, jeg liker best å se filmer hjemme der jeg kan sitte og bevege meg fritt. Men kanskje på en søndags kveld hvis jeg vet om en veldig bra film som har fått gode kritiker så kan jeg gjerne dra å se med venner.


Filmen ‘’Skilpaddene kan også fly’’ er en drama film som varer i 1 t .35min. Og ble gitt ut den 31.05.2006. Manusskriver og regissøren er ‘Bahman Ghobadi. Denne er en typisk film som forandret mye av min personlighet.

Den handler om en flyktningleir i den kurdiske delen av Irak der venter alle på USA-krigen. Krig og barn er en hjerteskjærende kombinasjon men likevel er barna blant de hardest rammede i verdens konflikter. De er lett bytte for landminer, og mange blir foreldreløse. 13 år gamle ‘’Soran’’ er den lokale Reodor Felgen, alles snille onkel og en streng og snedig leder for de andre barna i leiren. Men så har vi også flere barn som filmen følger. Med andre ord er handlingen et svar på om det ’’ Finnes håp i helvete?’’ eller ikke . Filmen tar for seg alle disse temaene og klarer og vise de punktene som kan få oss andre i trygghet til å ‘’ROPE UT’’ om fred.




For mer info om denne filmen kan du besøke:

(6 ORD) = (+ ROMANER)

Mikronoveller er en nyttig måte å få folk til å tenke via noen bestemte ord som er skrevet av en annen og eller etterlater resten til fantasien. Jeg synes at dette er en veldig bra måte å skrive novelle på.


En mikronovelle er å skrive seks ord om en tema og la publikum selv bestemme resten av historien, men dette betyr ikke at det er bare enkelt. I dette tilfellet når man får bruke bare 6 ord så er det viktig og tenke på hvordan den skal oppfattes hvis du prøver å få fram et budskap.


Vi alle har kanskje ikke tenkt på hvor mye seks ord kan si oss, men det er utrolig mye. ''Han levde forsiktig, men døde likevel'' var en mikronovelle som jeg leste fra A-magasinet som ga meg bilde av en historie, men akkurat da jeg leste den så gikk en annen elev forbi å titta oppi PC-skjermen min og han leste den også. Jeg spurte om hvordan historie han fikk inntrykk av, og når han fortalte så var hans historie helt forskjell fra min. Og dette gjorde at jeg likte denne måten å skrive på og synes at det er morsomt.






''Lang vei, et mål, aldri nå''

mandag 20. april 2009


Mitt liv som hund:-
En trist og humoristisk familie drama
Vinner av golden globe. og nominert til oscar.
Lasse Hallstrom er resisjøren bak denne filmen, som ble gitt utgitt 12 desember i 1985. Mitt liv som hund er basert på boken med samme navn, som er skrevet av Reidar Johansen som også var med på å skrive manuset til filmen.
Denne filmen er en følelsesladd drama film. Den handler om Ingmar, hans bror og deres syke mor. Familie, kjærlighet og en urettferdig verden er tre viktige temaer her. Ingmar er en sjarmerende og litt veslevoksen gutt på 12 år som lever sammen med sin dødssyke mor og byrdefulle bror .
Ingemar er kjent for å havne i trøbbel. Og moren som er livstruende syk ,uten at disse to barna vet. Broren og Ingemars som alltid bråker om et eller annet hjemme og plager livet ut av moren klarer ikke moren lenger å ta være på disse to. Hun sender dem til slektninger for at hun selv skal overleve. Dette skjer uten at de ønsker det. Herfra følger filmen Ingemars historie og hans forsøk på å finne seg sin egen identitet. Når moren dør og han for vite at hunden hans, Lanka, egentlig aldri dro på kennel,begynner han å se på posetivt på alt etter mange dagers tristhet. Han tenker at hvis noen andre i verden har det bedre enn han så kan han ikke være misfornøyd.
Et viktig virkemiddel i filmen er sammenlikning. Som tittelen også sier oss litt om. Jeg har tidligere nevnt at Ingemar sammenlikner alt vondt som skjer med noe verre. Derfor tror jeg budskapet er at du må være optimistisk og aldri gi opp uansett hvor mye vondt du opplever i livet og derfor Ingemar sammenlikner seg selv med en hund. En som blir flyttet rundt, uten å få si sin mening eller bestemme over sitt eget liv.
Handlingen er fra fortiden, og historien finner sted i 1959. Åpningsscenen der Ingemar og moren hans ligger på stranden og ler vises flere ganger i filmen som et tilbakeblikk på hvordan livet var før. Dette er den eneste tilbakehandlingen i hele filmen. Ingemars er den enste som blir fulgt opp i filmen.

Det ligger både alvorlige og humoristisk blikk i filmen, og den gode tolvåring skuespilleren gjør at den blir veldig godt likt av publikum. Jeg synes vi kan lære noe av denne filmen. Jeg gikk i den tankeverden om at man burde være fornøyd med det man har. Filmen var rørende og hendelsen som skjer med to mindre åringer med den syke moren som blir nødt til å sende dem ut fanger min oppmerksomhet.

onsdag 8. april 2009

Da har det gått tre uker etter at alle tre SSP klassene på Sandvika VGS fikk en oppgave om å lage en reklame film/photostory som skal reklamere Sandvika skole og gi informasjon til de nye elevene som skal begynne på denne skolen høsten 09/10.



Hver klasse ble delt i 6 grupper der hver gruppe skulle lage sin reklame som skulle bli vist i klassen og vi elevene selv skulle stemme på den reklamen vi syntes skulle gå til finalen. Når 6 reklamer hadde blitt valgt ut fra alle klassene skulle rådgiverne være med å velge ut de to reklamene som skulle bli viste til nye elever.



Vi var 5 elver i gruppen, og i løpet av andre uken hadde vi delt de forskjellige oppgavene til alle i gruppen ut ifra manuset som vi skrev første uken. På grunn av at vi ikke fikk tak i videokamera ble resultatet litt annerledes enn ventet. Mye av informasjonen ble borte, og vi mista oversikten over hva vi egentlig skulle konstruere oss om. Men da vi fikk tak i kamera siste uken begynte vi å lage en liten videoklipp, og siden vi hadde tilgang til vanlig kamera fra første dagen og vi tok noen bilder så ble vår reklame en blanding av en klipp og photostory.


Jeg synes det var spennende å holde på med dette selv om vår gruppe ikke kom til finalen.Nede kan du se vår reklame.


onsdag 25. februar 2009

I denne bloggen har jeg valgt å skrive om sangen ''Xapa Gyan''. Den ble gitt ut i 2005 av sangeren Aras. Språket er kurdisk 'sorani'. Den ble veldig berømt blant kurdere med engang den kom ut på grunn av humøren i sangen. Filmen og teksten utfyller hverandre godt fordi begge er komedisk, men likevel gir den uttrykk for en kjærlighets historie i et land med et annet kultur enn Norge, selv om mye av dette er gammeldags og vi har bare hørt rykter om kan dette virke veldig komisk. Og vi som lever i et annet kultur kan denne videoen virke enda morsommere å se på.





Sangen handler om tre kompiser, der han ene har funnet en jente som han synes passer til kompisen sin' Aras'. Den begynner med at jenta kommer ut av ''en skole'' mens disse tre vennene venter utenfor, og hovedpersonen i videoen 'Aras', som skal prøve seg på jenta går bort og spør om han kan få et kyss av ''kinnbollene'' hennes. Og alle de mennene som sitter og ser hva som skjer gir forskjellige kommentarer som f.eks. Sier han ene '' Det kommer ikke til å gå bra med denne mannen''. en annen sier'' Søren, for en selvsikker man'' og han siste sier'' Denne mannen kommer ikke til å overleve''. Og det går nemlig den veien som han første sa. I svar blir Aras slått i ansiktet med bøker av jenta. Dansen dems er ikke en typisk kurdisk dans, og dette kan også virke ekstra morsomt. På midten av filmen, mens jenta er på vei hjem og Aras følger etter henne blir dem sett av noen andre som sitter i biler. Disse sjåførene som alle er menn blir tiltrukket av jenta og dette fører til at det blir krasj mellom mange biler. Jenta forsetter hjem og Aras følger forsatt etter. Når jenta banker på døra og faren åpner, melder hun til faren om at Aras har fulgt etter henne. Faren tar en lang spade, og løper etter Aras.

onsdag 4. februar 2009

(DIGITALE VIRKEMIDLER)



DIGITALE VIRKEMIDLER:

jeg vil begynne med å si litt om mine tidligere erfaringer om bruk av digitale virkemidler.
På ungdomskolen hadde jeg aldri fått et sånn oppgave, som vi skulle bruke digitalt til. Men da vi begynte på VGS, begynte vi med mange nye oppgave måter, og en av disse var nemlig å bruke digitale virkemidler.
Første oppgave fikk vi rett før jul som vi skulle presentere etter jul. Dette var noe helt nytt for meg og de fleste i klassen, men det var ikke et oppgave jeg gloet meg til, fordi jeg liker å bruke pc i oppgavene mine og litt praktisk arbeid, som å spille en rolle i fortellingen selv.

Før jul startet vi med noe som heter digitale fortellinger. Dette går ut på at man skal lage en historie som skal presenteres gjennom programmer som photostory, moviemaker osv. Man kan bruke virkemidler som bilder, musikk, stemmeopptak, videoer osv. Dette skulle vi da begynne med før jul, og presentere etter skolestart på nyåret.


Oppgaven gikk ut på at man skal lage en historie som skal presenteres gjennom programmer som photostory, moviemaker osv. Man kan bruke virkemidler som bilder, musikk, stemmeopptak, videoer.
Vi delte oss inn i grupper på 2-3, jeg er på gruppe med Jonatan. Vi fikk utdelt ulike temaer som vi kunne velge mellom. I og med at vi ikke har hatt vår presentasjon ennå, skal jeg ikke røpe for mye om hva denne skal handle om. Først tenkte vi at vi skulle spille inn en film selv, og ha hver vår rolle i filmen. Vi gjorde dette, men fikk så problemer med avspillings programmet! Så da gikk planen vår litt i vasken, og dette var vel egentlig grunnen til at fremføringen vår ble utsatt. Vi har prøvd oss på ulike filmprogrammer, og kommer til å fortsette med det en liten stund til. Om det absolutt ikke går, vil vi komme til å bruke andre metoder, tror jeg. Vi vil komme til å starte litt fra begynnelsen igjen, men vi får prøve å gjøre det sånn at vi slipper å gjøre altfor mye om igjen.
Det å ha jobbet med digitale fortellinger synes jeg har vært veldig gøy. Selv om vi ikke har fått til et ferdig resultat ennå. Vi hadde det veldig gøy med å lage filmene og lage den digitale fortellingen. Vi lagde mange filmer og pfotostoryer og at alle ikke klarte å være like seriøse, brukte vi noen av de filmene og bildene som var til å bruke, resten kunne vi bare se gjennom å le av. Alt i alt synes jeg dette er en veldig morsom arbeidsmetode, og at det er noe vi burde fortsette med.

LYRIKK




Lyrikk:
Vi har nå fått i oppgave om å skrive om lyrikk. Jeg vil først begynne
å fortelle om hva jeg kunne fra før om dette temaet, hva jeg synes
om den og hva den egentlig er!
Før vi begynte med lyrikk viste jeg at den er en av de tre skjønnlitterære
hovedformene. Vi har også, epikk og drama . Jeg viste også at ordet
lyrikk kommer opprinnelig fra det greske ordet lyra som er
musikkinstrumentet lyre. Dette var alt jeg viste om lyrikk.
Når læreren nevnte for oss i klassen om at vi skal lære mer om dette,
syntes jeg dette hørtes gammel-dags og kjedelig ut. Men etter at vi
kom mer inn på det, og leste historier om dette, ble det mer og mer
spennende. Og dette er noe som blir mest brukt i musikk og dikt, noe
som vi idag er veldig avhengig. Nede vil jeg vise noen punkt for hva
en typisk lyrisk er:
Former for lyrikk er sangtekster og dikt.
Teksten kan vare kort, men har et budskap.
Man skal få fram mest mulig på færrest mulig ord,
og dette blir mye brukt i dikter spesielt.
Lyrikk består ofte av rim, rytme, symboler og metaforer.
Vi fikk i oppgave om å finne en dikt vi likte, også vi skulle skrive om den.
Datoen på tidsgrensen gikk ut før jeg fant et dikt jeg virkelig synes var
spesielt og den heter ''Til Ungdommen''. Dette diktet er skrevet av Nordahl Grieg i 1936.



Til Ungdommen
Krigsatt av fiender,
gå inn i din tid
Under en blodig storm -
vi deg til strid
Kanskje du spør i angst,
udekket, åpen:
hva skal jeg kjempe med,
hva er mitt våpen?
Her er ditt vern mot vold,
her er ditt sverd:
troen på livet vårt,
menneskets verd
For all vår fremtids skyld
søk det og dyrk det,
dø om du må - men:
øk det og styrk det!
Stilt går granatenes
glidende bånd.
Stans deres drift mot død,
stans dem med ånd!
Krig er forakt for liv.
Fred er å skape.
Kast dine krefter inn:
døden skal tape!
------------------------------------------------

Dette var halvparten av dikten. Det ble dikten jeg syntes ga mest betydning
for meg. Betydningen er fantastisk og teksten er lett å forstå. Det jeg forsto
utifra teksten når jeg leste den første gang, var at dikteren prøver å si oss at det er
vårt oppgave å jobbe imot krig uten vold. Jeg vil bruke Gandhi som et godt
eksempel på dette, jeg synes dikten sa mye om oppførselen til denne personen
som jeg synes kunne være et godt forbilde for oss alle mennesker.